Асистирана оплодња

Појам асистирана оплодња подразумева групу терапијских поступака за лечење неплодних парова који нису излечени уобичајеним приступком и методама лечења стерилитета.
Медицинским језиком речено то су : АСИСТИРАНЕ РЕПРОДУКТИВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (АРТ), или поступци лечења који укључују: Вантелесну оплодњу (ВТО,ИВФ), Гамет Интрафалопиан Трансфер (ГИФТ,Трансфер јајне ћелије и сперматозоида у јајовод), Зигот Интрафалопиан Трансфер (ЗИФТ, Трансфер ембриона, зигота у јајовод), Интрацитопласматик Sperm Injection, Увођење сперматозоида иглом у јајну ћелију), Замрзавање ембриона, или ткива јајника итд.

ШТА ЈЕ ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА?

То је метода у којој се јајна ћелија жене оплоди у лабораторијским условима, а затим оплођена врати у материцу жене након три до пет дана. Овај наизглед једноставан поступак захтева врло темељну припрему како медицинску тако и психолошку. Да би пар ушао у програм вантелесне оплодње, неопходно је да су исцрпљене све друге могућности лечења стерилитета. Овој методи се приступа када су јајоводи оштећени, односно када се лечењем, операцијом, није успоставила њихова функција (што чини и најчешћи разлог за ван телесну оплодњу.
Затим ту је и мушка неплодност. Да би јајна ћелија била природно оплођена потрeбан је велики број сперматозоида, који ће доспети до јајне ћелије у јајоводу и имати способност да продру у њу и оплоде је. Када постоји смањени број или покретљивост сперматозоида то није могуће, тада је једино решење вантелесна оплодња која се обавља уз помоћ ИЦСИ методе или увођењем сперматозоида у јајну ћелију. Овом методом је практично мушки стерилитет решен сем у случају азоспермије (непостојање стварања сперматозоида).
Ендометриоза (болест која се манифестује усађивањем слузокоже материце у ткива изван тела материце) такође је разлог за приступање вантелесној оплодњи уколико се стандардним методама лечења код ових жена није постигао успех.
Неплодност имунског порекла подразумева имунизацију мушкарца или жене на антигене сперматозоида што за последицу има стварање антисперматозоидних антитела који спречавају продор сперматозоида према јајној ћелији.
Ановулација је изостанак овулације код жене, најчешће се то решава стандардним методама лечења, нажалост код једног броја жена то не успева те су и ти парови кандидати за ван телесну оплодњу.
Постоји известан број парова код којих се не може рећи шта је узрок неплодности. Након најмање пет година лечења и добијеног оваког закључка ти парови се упућују у програм Ван телесне оплодње.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име