Анемија у трудноћи

У трудноћи организам функционише на посебан начин, постоје измењени метаболички процеси који уводе организам у посебна стања која се јављају током трудноће. Једно од најчешћих стања са којима се жена у трудноћи среће је малокрвност или анемија.
Најпре је неопходно направити разлику разлику између жена којима је пре трудноће дијагностикована анемија, оних којима се анемја јавила током трудноће и оних жена које имају очекивани физиолошки пад нивоа хемоглобина у задњем триместру трудноће. Прва два случаја су ређа и захтевају третман од стране хематолога и гинеколога. Трећу и најбројнију групу жена гинеколози саветују о исхрани и примени помоћних средстава како би се ниво хемоглобина до краја трудноће одржавао на потребном нивоу.

  • Зашто нам је важан ниво хемоглобина током трудноће?

У току трудноће ниво хемоглобина и број еритроцита се одређује најмање два пута : на првом прегледу и у 28. гестацијској недељи. Ова два прегледа су важна јер упућују гинеколога на то да ли постоји проблем са анемијом на самом почетку, што захтева посебан приступ.
Понекад је довољно само исхраном кориговати, понекад се укључи неко помоћно средство, а у неким случајевима је потребно консултовати хематолога. Други преглед даје слику како се организам носи са повећаном потребом за гвожђем у трећем триместру, када се тешко само храном може обезбeдити потребна количина. У овом периоду највећи број жена добија препоруку о коришћењу неког помоћног средства уз адекватну исхрану.
Спречавањем анемије код труднице смањујемо ризик од превременог порођаја, обилнијег крварења током порођаја, као и рађања плода са мањом телесном тежином.

  • Како можемо себи помоћи?

Правилна исхрана је основа за обезбеђивање довољне количине гвожђа организму у сваком тренутку а нарочито за време трудноће и дојења када организам има повећану потребу за гвожћем. Наш организам гвожђе најбоље искористи из меса (јунетина, телетина, коњетина) и жуманца. Зелено поврће га такође има али га искористимо само ако га једемо у свежем стању, нарочито спанаћ (као салату). Неопходно је уносити довољно витамина Ц како би наш организам што боље искористио гвожђе из хране.
Особе које су на посебном режиму исхране, вегетеријанци, морају пажљиво да се прате и да се ниво хемоглобина током трудноће одржава на потребном нивоу.
Треба подсетити да особе које имају дигестивне сметње у виду чира или неких других ерозија на желудачној и цревној слузници, такође имају анемију јер због свог стања губе гвожђе које уносе у организам. Труднице које имају ове тегобе морају током трудноће водити рачуна да додатно не испровоцирају своје гастричне тегобе како не би појачале анемију.

  • Кад анемија пролази?

Код трудница које имају физиолошки пад током трудноће и које се држе добијених упустава , пад гвожђа који мора да се јави након порођаја (500мл крви се губи на природном порођају, а око 1000мл на царском резу), брзо се обнови уз правилну ишрану и адекватан унос течности. Код оних трудница где је то потребно гинеколог ће препоручити у првом месецу неко од помоћних средстава за надокнаду гвожђа уз исхрану.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име