Адаптирано млеко

ШТА ЈЕ АДАПТИРАНО МЛЕКО?

Адаптирано млеко је посебно дизајнирано млеко у праху које се користи као замена или допуна за мајчино млеко. Уколико је беба млађа од годину дана треба се посаветовати са педијатром о одабиру врсте адаптираног млека или такозване беби формуле. Она даје одговарајућу количину есенцијалних хранљивих материја које су потребне беби.
Постоје две врсте адаптираног крављег млека погодног за исхрану одојчади:
а) високо адаптирано млеко или млечна формула 1 (за узраст до 6 месеци)
б) делимично адаптирано млеко или млечна формула 2 (за узраст преко 6 месеци)
Код неподношљивости протеина крављег млека, у зависности од тежине поремећаја, користе се специјалне млечне формуле базиране на изолату протеина соје или протеинским хидролизатима.
КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ МАЈЧИНОГ И АДАПТИРАНОГ МЛЕКА?
Мајчино млако највише одговара потребама новорођенчета. Оно за дете обезбеђује основне хранљиве састојке, одбрану и надокнађује почетну незрелост. Али ако мајка нема довољно млека или не доји онда је адаптирано млеко први следећи одговарајући избор.

КОЈИ СУ ПОКАЗАТЕЉИ ДА ЈЕ БЕБА СИТА ОДНОСНО ГЛАДНА?

Сито дете је задовољно дете које добро напредује. Просечно у првом тромесечју одојче добија око 200гр недељно. Овај ритам напредовања се смањује и пред први рођендан своди се на 100гр недељно. Сито дете заспи одмах после оброка, мокри често, столице су „златно жуте“.
Знатно је теже дефинисати знаке који недвосмислено указују да је беба гладна. Бебе могу лоше спавати или бити нервозне не само због тога што су гладне, столица може бити зеленкаста и из других разлога. Чак ни слaбије напредовање не мора значити да мајка нема довољно млека. То може бити пролaзно.
Некада због раста зубића или прехладе дете може бити нервозно и мање јести. Не почињите са адаптираним млеком ради допуне дојења док се не консултујете са педијатром. Искуство говори да је бебама лакше да пију на флашицу и да због тога радо прелазе на адаптирано млеко. Тако да ће се врло брзо навићи на флашицу. А зна се да је мајчино млеко здравије од адаптираног.

КАДА СЕ МАЈЧИНО МЛЕКО ДОПУЊУЈЕ АДАПТИРАНИМ?
Ако беба недовољно напредује и педијатар саветује да се подоји допуњују адаптираним млеком онда се то може радити на два начина:
а) сваки оброк се почиње мајчиним млеком а након тога се беби понуди флашица са адаптираним млеком
б) наизменично се дају пуни оброци мајчиног па адаптираног млека.
Не треба журити са адаптираним млеком јер већина беба не воли да меша мајчино и адаптирано млеко, те се врло брзо прелази само на флашицу. А то је штета уколико се другим методама може поспешити лучење мајчиног млека.

ДА ЛИ JE МЛЕКО (МАЈЧИНО ИЛИ АДАПТИРАНО) ДОВОЉНО БЕБИ У ПРВИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ ЖИВОТА?

Да. Мајчино млеко или млечна формула,код већине деце, обезбеђује адекватне количине и пропорцију протеина, масти, угљених хидрата и других нутријената за првих шест месеци живота тако да није потребно додавати друге намирнице уколико педијатар не саветује другачије.

ЗАШТО СЕ НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ НЕМЛЕЧНА ДОХРАНА БЕБАМА МЛАЂИМ ОД 6 МЕСЕЦИ?

Немлечна дохрана се не препоручује пре навршених шест месеци јер бебин систем за варење још увек није спреман за прихватање немлечне хране. Зна се да између ћелија црева постоје мали отвори који дозвољавају пролаз крупнијих молекула из немлечне хране и то се дешава код беба чији дигестивни тракт није задовољавајуће зрео и способан да прихвати немлечну храну. Давањем немлечне исхране могу проћи већи протеини који могу узроковати алергијску реакцију. О увођењу немлечне дохране консултујте се са лекаром
Одлагањем увођења немлечне исхране смањује се ризик од алергијских реакција..

ДА ЛИ БЕБАМА СА МАЛОМ ТЕЛЕСНОМ ТЕЖИНОМ ТРЕБА РАНИЈЕ УВЕСТИ ДОХРАНУ?

Мајке које имају одојчад млађу од шест месеци која слабије напредују у тежини, прво добијају савет да се редовно и правилно хране, да узимају довољно течности, да стављају одојче чешће на груди и да се одмарају током дана. Тек ако то не помогне, онда педијатар одређује, зависно од узраста одојчета, чиме треба појачати исхрану.

ДА ЛИ МАЛА КОЛИЧИНА ГВОЖЂА У МАЈЧИНОМ МЛЕКУ ЗНАЧИ ДА ТРЕБА ПОЧЕТИ СА ДОХРАНОМ?

Не. Маjчино млеко садржи мале количине гвожђа (0,5 мг/л млека), али гвожђе из мајчиног млека бебе боље апсорбују него из било које друге намирнице. После шетог месеца, додатне количине гвожђа беба добија из одговарајуће немлечне дохране. О увођењу суплемената (додатака гвожђа у виду препарата) обавезно се договорите са педијатром.

МОЖЕ ЛИ БЕБА ДА ПИЈЕ КРАВЉЕ МЛЕКО?

Није пожељно да беба пије кравље млеко у првих шест до дванаест месеци живота. У првих шест месеци беба има недовољно развијену заштитну флору дигестивног тракта и још незреле бубреге. Услед тога се могу јавити разне нежељене реакције: алергија (осип по кожи, повраћање, пролив, болови у стомаку), анемије (због лошије искористљивости гвожђа из крављег млека а и због ситних крварења која настају као последица оштећења црева) и преоптерећење бубрега (вели-ки унос беланчевина и минерала).
Као самосталан оброк кравље млеко се не препоручује до годину дана, али се у малим коли- чинама може користити за припремање кашица (пред крај прве године). Тада је најсигурније кори- стити стерилисано (дуготрајно) или добро скувано кравље млеко.

ШТА ЈЕ НЕМЛЕЧНА ДОХРАНА?
Немлечна исхрана или дохрана је постепено увођење посебно припремљених намирница различитог укуса и текстуре. У немлечну исхрану спадају: воће, поврће, житарице, месо, риба, јаја. У дохрану спадају и млечни производи. Храна за бебе припрема се на посебан начин.

FACEBOOK KOMENTARI:

коментара

ПОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Молимо унесите ваш коментар!
Молимо унесите овде ваше име